Om Kontaktlinserna.se

Kontaktlinserna.se är en sida som innehåller artiklar och information om kontaktlinser, toriska linser och andra former av linser. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av kontaktlinser

>> Kvalitetslinser hos Lensway.

Toriska Linser


>>    Linser till kanonpriser - Snabbt, enkelt och billigt rakt hem i brevlådan

TORISKA LINSER. Det blir allt mer populärt att skippa glasögonen helt eller i alla fall delvis och istället använda sig av linser. Med kontaktlinser blir du friare och kan röra dig och se mer obehindrat än med glasögon. Särskilt personer som lever ett aktivt liv brukar gå över till att använda sig av kontaktlinser snarare än glasögon. Många människor tror felaktigt att de inte kan använda sig av linser på grund av vissa synfel. Nu för tiden finns det dock linser för de flesta synfel och nästan alla kan bära kontaktlinser. Astigmatiker är ett sådant exempel på en grupp personer som numera kan använda kontaktlinser. Astigmatiker har ett brytningsfel på sina ögon och måste dock använda sig av något som kallas för toriska linser. Brytningsfel kan vara ärftligt, men också påverkas av andra faktorer, som att jobba i för dåligt ljus. Om du har vanliga månadslinser som inte är toriska och ofta känner av en lätt huvudvärk eller trötta och kisande ögon, kan det vara dags att skaffa toriska linser.

När toriska linser först kom på marknaden var de inte lika säkra som vanlig, icke toriska linser och inte heller lika bekväma. Tack vare dagens tekning har dock toriska linser utvecklats så pass att de är lika tunna och samtidigt hållbara som kontaktlinser som inte är toriska. Nästan alla olika typer av astigmatism kan idag hjälpas med toriska linser och varje torisk lins anpassas individuellt till just ditt öga. Just därför är dagens toriska linser mycket bekväma och det är lätt att glömma bort att man bär dem!

Toriska linser formgjuts alltså för att passa just dina ögon och din astigmatism. Toriska linser slipas så att de har olika styrka på olika delar av själva kontaktlinsen. Värdena på toriska kontaktlinser mäts i ”cylinder” och ”axel” för att tillverkaren av de toriska linserna ska veta exakt hur linsen ska slipas. I tillägg ska du när du köper toriska linser också ange vilken synstyrka du ska ha. I nederdelen är toriska linser lite tyngre, så att de snabbt glider på rätt plats när du blinkar eller tittar dig omkring.

Tyvärr är toriska linser som regel dyrare än andra kontaktlinser, men kan vara väl värt kostnaden. Om du väljer att köpa dina toriska linser via internet kan du dock komma undan billigare än om du köper dina toriska linser från en optiker. Företag som säljer kontaktlinser enbart via internet har möjlighet att hålla nere omkostnaderna för lokal, personal och så vidare, och kan därmed erbjuda lägre priser på toriska linser. Men innan du beställer toriska linser online måste du alltså besöka din optiker för en kontroll samt en fastställning av dina värden. Det går tyvärr inte att chansa på vilken typ av brytningsfel dina ögon har. Om du inte bär kontaktlinser sedan tidigare är det dessutom ingen garanti för att du kan använda dig av linser. Vissa personer har nämligen ögon som inte klarar av den syrebrist som linserna för det mesta innebär och om du är lämplig linsbärare kan bara din optiker svara på.

Focus Dailies Toric är en torisk endagslins, vilket betyder att du tar ett nytt par toriska ögon varje dag. Denna typ av toriska linser passar bäst för personer som har torra ögon. Purevision Toric å sin sida är toriska linser som kan användas dygnet runt, det vill säga upp till en månad i sträck beroende på hur dina ögon fungerar. I övrigt finns en mängd varianter på toriska linser i månandslinsformat, som alltså ska tas ut varje kväll och sättas in varje morgon i upp till en månad innan du tar ett nytt par. Acuvue Advance Astigmatism och Biomedics Toric är exempel på dessa.