Om Kontaktlinserna.se

Kontaktlinserna.se är en sida som innehåller artiklar och information om kontaktlinser, toriska linser och andra former av linser. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av kontaktlinser

>> Kvalitetslinser hos Lensway.

Progressiva Linser


>>    Linser till kanonpriser - Snabbt, enkelt och billigt rakt hem i brevlådan

PROGRESSIVA LINSER. När åldern börjar ta ut sin rätt är det många saker som kan förändras. Ett av dem är synen och många drabbas av det som kallas ålderssynthet eller presbyopi. Detta innebär att elasticiteten i ögats lins blir sämre och stelnar. I förlängningen leder detta till att man får svårt att se bra på nära håll. Många går över till läsglasögon och tror att det är den enda lösningen. Men för den som är intresserad av eller van sedan tidigare att bära kontaktlinser finns dock tre alternativ: multifokala linser, monovision linser eller progressiva linser.

Progressiva linser är utformade så att seendet på avstånd och seendet på nära håll är placerade på olika delar av kontaktlinsen. Området emellan dessa två områden på progressiva linser är till för att se på mellanavstånd med. För olika typer av progressiva linser är de olika synstyrkorna placerade på olika områden av linsen. Progressiva linser fungerar inte på samma sätt som progressiva glasögon och progressiva linser begränsar därmed inte ditt synfält. Vid mörkerkörning av bil eller när du ska läsa en text med väldigt liten stil, kan dock progressiva glasögon vara ett bättre alternativ än progressiva linser. I övriga fall är progressiva linser helt klart det bekvämare alternativet.

Ålderssynthet är alltså inget brytningsfel, utan handlar om att ögats förmåga att ställa om från seende på långt håll till seende på nära håll har försämrats. Du har säkert sett progressiva glasögon där nederdelen av glaset är slipade på ett annorlunda sätt än resten av glaset. Med progressiva glasögon måste ögat dock ställa in sig ganska hastigt mellan de olika avstånden, medan progressiva linser istället ger en mjukar övergång, oavsett hur du rör huvudet.

Progressiva linser kommer både som endagslinser, månadslinser, halvårslinser och tre-veckors linser. Här gäller det bara att i samråd med din optiker välja ut vilka typer av progressiva linser som passar just dina ögon. Det är inte alla som kan ha progressiva linser eller överhuvudtaget kontaktlinser, men de allra flesta kan det trots allt. Beställ inte progressiva linser via internet utan att ha diskuterat saken med din optiker först. Synstyrkan på kontaktlinser och glasögon är ofta inte den samma, så det hjälper inte om du vet vilket synfel du har sedan tidigare. Dessutom måste din optiker prova ut hur dina nya progressiva linser ska vara kupade, samt vilken diameter de ska ha. Att beställa progressiva linser på internet utan att ha konsulterat en optiker innan kan leda till problem med synen och i värsta fall infektioner eller torra fläckar på linsen.

Focus DAILIES Progressives är ett exempel på populära progressiva linser. Denna typ av progressiv lins används en dag och kastas sedan på kvällen. Varje morgon tar du därför ett nytt par progressiva linser och ögat får på det viset bästa möjliga syreintag och risken för infektioner minskar. Focus Progressives är å sin sida progressiva linser för månadsbruk. Dessa progressiva linser kräver lite mer skötsel än progressiva endagslinser, men är som regel mycket billigare. Progressiva månadslinser används, som namnet antyder, under en månads tid. Varje kväll tar du ut dina progressiva linser, rengör dem försiktigt med linsvätska och förvarar dem sedan över natten i ett etui fyllt med linsvätska. På morgonen rengör du dina progressiva månadslinser på nytt genom att försiktigt gnugga dem i handen med lite linsvätska, innan du åter sätter in dem i ögonen.
Det finns flera märken på kontaktlinsmarknaden som erbjuder progressiva linser. Om du är över 40 år och känner att du börjar se dåligt på nära håll, tveka inte att kontakta din optiker för en undersökning. Man kan känna sig extra gammal av att använda progressiva glasögon, varför progressiva linser kan vara ett strålande alternativ.