Om Kontaktlinserna.se

Kontaktlinserna.se är en sida som innehåller artiklar och information om kontaktlinser, toriska linser och andra former av linser. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av kontaktlinser

>> Kvalitetslinser hos Lensway.

Monovision


>>    Linser till kanonpriser - Snabbt, enkelt och billigt rakt hem i brevlådan

Monovision. Ju äldre vi blir, desto mindre elastisk blir vår kropp och detta inkluderar också våra ögon. När linsen i ögat tappar i smidighet, blir synen sämre och vi får svårare att fokusera på nära håll. En lösning på detta problem kan vara att använda sig av monovision. Mono betyder enkel och vision betyder seende och tanken med monovision är att du ska använda ett öga att se på nära håll med och ett öga till att se på långt håll. När man använder sig av metoden monovision låter man det dominanta ögat bli normalsynt och det andra ögat får sköta seendet på nära håll. Monovision fungerar olika från person till person och det är inte alla som har ögon som kan ställa om sig till att se med monovision. När man ser via monovision betyder det ju att ett öga hela tiden ser lite suddigt. För de flesta brukar det dock bara ta ett par veckor att ställa in sig på monovision.

Monovision finns både som metod i laseroperation och kontaktlinser med monovision. Optiker rekommenderar att man innan en monovision operation prövar kontaktlinser med monovision, för att säkerhetsställa att man klarar av att se med monovision. Om man direkt opererar ögonen till monovision seende, har man inga garantier för att det fungerar och en monovision operation går normalt inte att justera tillbaka.

Ett alternativ till monovision kontaktlinser är progressiva linser och här gäller det naturligtvis att prova sig fram vad som känns bäst. Ta därför genast kontakt med din optiker för att få utprovat ett par monovision kontaktlinser. Monovision linser kräver en mycket noggrann utprovning och är inget som man kan ordna på egen hand. Hjärnan kräver sin tid att anpassa sig till monovision och en optiker behöver följa med under tiden för att se att allt står bra till. När optikern har gett sitt ok till att bära monovision kontaktlinser, bör du använda dem i några månader och sedan göra ett återbesök.

Om det slutligen visat sig att du klarar av att se med monovision, kan det vara en idé att fundera över en monovision laseroperation. Om du opererar dig till att se med monovision slipper du krångel med linser, linsvätskor, rengöring och förvaring av linserna. Att operera sig till monovision syn kostar naturligtvis en del, men kan nog ändå vara värt det i längden, både ekonomiskt och praktiskt. Nu för tiden blir det allt vanligare att åka utomlands för att operera sin syn till monovision och det finns lika bra läkare där som här hemma. Priset är också mycket lägre. En monovision operation i Sverige kan kosta upp emot 15 000 per öga, medan det i Turkiet kan kosta så lite som några tusenlappar att operera sin syn till monovision. Här måste man så klart själv avgöra vad som känns tryggast.

Negativa effekter med monovision är att avståndsseendet inte blir lika bra som när man använder två ögon. En annan bieffekt med monovision är att närseendet inte når samma kvalité som med läsglasögon. Den som vill kan dock komplettera med vanliga glasögon vid de tillfällen då monovision seendet inte är tillräckligt. Men du ska som sagt vara säker innan du gör en permanent operation till monovision, så att du inte sliter med synen resten av livet.

Så misströsta inte om du känner att du börjar se sämre på grund av ålder. Alternativen är många och monovision är bara ett utav dem. Förutom monovision laser eller monovision kontaktlinser, finns progresseiva linser, multifokala linser och bifokala kontaktlinser. Säkerligen finns det något som kan hjälpa just ditt synfel!