Om Kontaktlinserna.se

Kontaktlinserna.se är en sida som innehåller artiklar och information om kontaktlinser, toriska linser och andra former av linser. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av kontaktlinser

>> Kvalitetslinser hos Lensway.

Linsvätska


>>    Linser till kanonpriser - Snabbt, enkelt och billigt rakt hem i brevlådan

Linsvätska. Den som har gått från att bära glasögon till att använda sig av kontaktlinser vet vilken befrielse det kan vara. Glasögon kan vara i vägen, är lätta att tappa bort och förhindrar till och med vissa aktiviteter. Linser däremot är numera så bekväma att man glömmer bort att man har på sig dem och synfältet blir inte heller begränsat. Nackdelen med kontakt linser är dock att de kräver en del skötsel jämfört med glasögon. Förutom att du måste komma ihåg att byta ut dem med jämna mellanrum, är du också tvungen att hantera både linsvätska och förvaringsetui, ibland flera gånger per dag.

Varje kväll ska du ta av dig dina linser, rengöra dem med linsvätska och sedan förvara dem i linsvätska över natten. Lägg linsen försiktigt i handen och med hjälp av några droppar linsvätska gnuggar du försiktigt linsen i en cirkel. Linsvätska hjälper till att ta bort bakterier, svamp och beläggningar från linsen. En kontaktlins fungerar ungefär som en svamp: om du förvarar dina linser i något annat än linsvätska, suger linsen upp vattnet som en svamp och bakterier kan fastna i linsen för gott. I yttersta nödfall kan du koka upp vanligt vatten och tillsätta salt, men linserna bör inte förvaras i lösningen mer än ungefär en halvtimme.

Om du jobbar mycket framför en dataskärm, kan det också vara bra att ha en extra flaska linsvätska stående på skrivbordet. Datorns värme och stirrandet på skärmen kan göra att linserna känns torra, vilket då snabbt åtgärdas med lite linsvätska. Att ha en liten flaska linsvätska i väskan är också det en god idé, då det ibland händer att man snabbt måste rengöra en kontaktlins.

Etuiet som kontaktlinserna förvaras i ska också rengöras med linsvätska och aldrig med vanligt vatten. I vanligt vatten finns som sagt bakterier och ämnen som inte är bra för ögat, vilket fastnar i linsetuiet och senare på linsen. Låt alltid etuiet lufttorka efter att du har rengjort det med linsvätska. När man köper linsvätska följer det vanligtvis med ett nytt linsetui i förpackningen, annars kan du fråga din optiker efter ett nytt etui. Ett etui ska bytas efter ungefär två månader, men gärna oftare.

Det finns olika typer och märken på linsvätska. En del linsvätska ska bara användas för att rengöra med, andra linsvätskor bara till att förvara linserna i medan ytterligare andra kan användas för bägge syften. Läs alltid på förpackningen till linsvätskan vilka anvisningar som gäller för just det märket. Om du inte använder dina kontaktlinser särskilt ofta kan du behöva en speciell typ av linsvätska som linserna kan ligga skyddade i länge, annars kan linserna bli dåliga. Här är det bara du som kan avgöra vilken linsvätska som passar dig. Vissa märken av linsvätska är billigare än andra, vilket inte behöver innebära en sämre kvalité. Priset på linsvätska varierar dock inte mycket och en normalstor flaska linsvätska brukar ligga på cirka 100 kronor. En flaska linsvätska bör räcka till ungefär en månads förbrukning om man använder månadslinser. För den som använder dagslinser eller dygnet runt linser går det åt mindre.

Linsvätska fyller alltså mycket viktiga funktioner för den som bär kontaktlinser: linsvätska rengör, förvarar, desinfekterar och sköljer dina linser. Ju bättre du sköter dina linser med hjälp av linsvätska, desto längre uppfyller de kraven för användning! Kom ihåg att kontaktlinser är ömtåliga och bör skötas med respekt.