Om Kontaktlinserna.se

Kontaktlinserna.se är en sida som innehåller artiklar och information om kontaktlinser, toriska linser och andra former av linser. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av kontaktlinser

>> Kvalitetslinser hos Lensway.

Kontakt linser


>>    Linser till kanonpriser - Snabbt, enkelt och billigt rakt hem i brevlådan

Kontakt linser. Många gånger kan glasögon vara i vägen, speciellt om du sportar eller på annat sätt lever ett aktivt liv. Med kontakt linser slipper du detta och får dessutom en snabb och rolig förändring av utseendet. Kontakt linser är idag allt mer vanligt förekommande och de flesta glasögonbärare använder kontakt linser som ett komplement. Idag är det dessutom relativt billigt att använda kontakt linser och lättsamt att beställa från internet.

Det finns olika typer av kontakt linser, så innan du beställer linser för första gången ska du kontakta en optiker för en synundersökning. Som regel har man inte heller samma styrka på kontakt linserna som sina glasögon, samt att det finns ett antal andra faktorer att ta hänsyn till. För att köpa kontakt linser måste du veta vilken baskurva du ska ha på dina kontakt linser. Ögonens form är olika från person till person och baskurvan är hur pass kupade dina kontaktlinser ska vara. Det andra du måste ta reda på är dina kontakt linsers diameter, vilket också skiljer sig beroende på ditt ögas utformning.

Kontaktlinser kommer också som hårda kontakt linser eller mjuka. De flesta använder idag mjuka kontakt linser som vanligtvis är tillverkade av silikonhydrogel som hjälper ögat att ta in syre. Hårda kontakt linser är  inte ”hårda” på det viset att de inte är flexibla över huvud taget och har på sista tiden blivit allt skonsammare för ögat. Den som har större brytningsfel måste som regel använda sig av hårda kontakt linser och torra ögon får också ett bättre tårutbyte med hårda kontaktlinser.

Vidare måste du bestämma vilken typ av användningslängd dina kontakt linser ska ha. Kontaktlinser som är månadslinser måste tas ut varje kväll, rengöras och sedan under natten förvaras i en liten linsdosa. En gång i månaden kastar du de gamla kontaktlinserna och tar ett nytt par. Endags kontakt linser tar du ut på kvällen och kastar, för att morgonen efter ersätta med ett nytt par kontakt linser. Det finns också kontaktlinser som man kan sova i, alltså dygnet-runt-linser. Den här typen av kontakt linser släpper in så mycket syre att de kan användas dygnet runt i upp till en månad utan att ögat ska ta skada av linsen.

Progressiva kontakt linser används av de personer som använder progressiva glasögon. Dessa kontakt linser är slipade så att du ser lika bra på nära håll, långt håll och mellanavstånd. Progressiva kontakt linser finns både som månadslinser och endagslinser. Bifokala kontakt linser å sin sida används främst av personer som på grund av ålder behöver linser för att se på nära håll. Denna typ av kontaktlinser är då slipade i två styrkor, ett för nära håll och ett för långt håll. Alla kan inte ha bifokala kontaktlinser, utan det beror på typ av brytningsfel, samt förmågan att anpassa sig efter två styrkor i samma kontakt lins. Toriska kontakt linser passar personer som har ett astigmatiskt synfel. Att ha ett astigmatiskt synfel betyder att du ser dåligt på både nära och lång håll.

Slutligen kan du i tillägg välja att använda dig av färgade kontakt linser. Färgade kontaktlinser kan vara ett enkelt och roligt sätt att förändra utseendet och kan faktiskt ge stor effekt! Färgade kontakt linser finns också utan styrka, så du måste inte ha ett synfel för att bära dem.

Som synes finns ett stort utbud av olika typer av kontakt linser och enklast är att just vända sig till en optiker för hjälp. Men köp sedan gärna dina kontakt linser via internet, så får du som regel linser som är bra mycket billigare än hos optikern.